Maakt hotel kamer grootte uit?

Hoe hotelkamer grootte zich verhoudt tot hotel performance in 2024

Hoe hotelkamer grootte zich verhoudt tot hotel performance in 2024
Article by
Bram Haenraets
Article update
December 29, 2023
Category
Table of Contents

Grootte doet ertoe bij het kiezen van de perfecte hotelkamer. Maar maakt het echt een verschil voor de tevredenheid van gasten? Hoewel de grootte van een kamer ongetwijfeld belangrijk is, is het slechts een van de vele factoren die bijdragen aan de algehele tevredenheid van gasten. Grotere hotelkamers worden vaak geassocieerd met hogere tevredenheidsniveaus. Echter, hoteleigenaren moeten een balans vinden tussen het bieden van comfortabele accommodatie en het waarborgen van winstgevendheid. In deze blog verkennen we de relatie tussen de grootte van hotelkamers en de tevredenheid van gasten en bieden we een ruwe schatting van gemiddelde hotelkamergroottes in verschillende delen van de wereld.

Maakt de grootte van hotelkamers uit?

Als het gaat om het kiezen van een hotelkamer, ja. Sommige reizigers geven de voorkeur aan ruime accommodaties, terwijl anderen tevreden zijn met een bescheidener ruimte. Maar maakt de grootte van hotelkamers echt uit voor de tevredenheid van gasten?

Het antwoord is niet eenduidig. Hoewel de grootte van een kamer ongetwijfeld belangrijk is, is het slechts een van de vele factoren die bijdragen aan de algehele tevredenheid van gasten. Sterker nog, sommige gasten geven wellicht de voorkeur aan een kleinere kamer die goed ontworpen en functioneel is boven een grotere kamer die slecht ingedeeld en rommelig is.

Er is echter bewijs dat suggereert dat grotere hotelkamers over het algemeen geassocieerd worden met hogere tevredenheidsniveaus. Volgens een onderzoek van J.D. Power zijn gasten die in grotere hotelkamers verblijven (minimaal 33 vierkante meter) over het algemeen meer tevreden met hun verblijf dan die in kleinere kamers. Dit komt waarschijnlijk omdat grotere kamers meer ruimte bieden voor gasten om zich te bewegen, hun spullen op te bergen en te ontspannen.

Tegelijkertijd is het belangrijk op te merken dat grotere kamers vaak duurder zijn dan kleinere. Daarom moeten hoteleigenaren een balans vinden tussen het bieden van comfortabele accommodatie en het waarborgen van winstgevendheid. Dit kan betekenen dat er geïnvesteerd moet worden in hoogwaardige meubels en voorzieningen die de ervaring van de gast verbeteren, ongeacht de grootte van de kamer.

Uiteindelijk is de relatie tussen de grootte van hotelkamers en de tevredenheid van gasten complex en veelzijdig. Hoewel de grootte van een kamer een belangrijke factor is, is het slechts een van de vele factoren die bijdragen aan de algehele tevredenheid van gasten. Hoteleigenaren moeten rekening houden met een reeks factoren, waaronder de indeling van de kamer, voorzieningen en prijsstelling, om ervoor te zorgen dat gasten een comfortabel en plezierig verblijf hebben.

Hotelkamergroottes wereldwijd

De gemiddelde grootte van een hotelkamer kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van de locatie en het type hotel. Hier zijn enkele ruwe schattingen van gemiddelde hotelkamergroottes in verschillende delen van de wereld:

 • Noord-Amerika: In de Verenigde Staten en Canada is de gemiddelde grootte van een hotelkamer ongeveer 30 vierkante meter voor een standaardkamer in een middenklasse hotel. Luxehotels en resorts kunnen grotere kamers hebben, variërend van 37 tot 56 vierkante meter of meer.
 • Europa: De gemiddelde grootte van een hotelkamer in Europa is iets kleiner dan in Noord-Amerika, met standaardkamers die doorgaans ongeveer 20 vierkante meter meten in middenklasse hotels. Luxehotels en resorts kunnen grotere kamers hebben, variërend van 28 tot 46 vierkante meter of meer.
 • Azië: Hotelkamergroottes in Azië kunnen sterk variëren, afhankelijk van de locatie en het type hotel. Over het algemeen zijn kamers in budget- en middenklasse hotels kleiner, met standaardkamers variërend van 9 tot 23 vierkante meter. Luxehotels en resorts kunnen grotere kamers hebben, variërend van 28 tot 56 vierkante meter of meer.
 • Midden-Oosten: Hotelkamergroottes in het Midden-Oosten zijn doorgaans groter dan in andere delen van de wereld, met standaardkamers variërend van 37 tot 46 vierkante meter in middenklasse hotels. Luxehotels en resorts kunnen nog grotere kamers hebben, variërend van 56 tot 74 vierkante meter of meer.

Hotelkamergroottes per hoteltype

Hotelkamergroottes kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van het type hotel, variërend van budgetaccommodaties tot luxeresorts. Hier zijn enkele ruwe schattingen van gemiddelde hotelkamergroottes per type hotel:

 • Budgethotels: Budgethotels bieden doorgaans kleine kamers met basisvoorzieningen, zoals een bed, een kleine badkamer en misschien een bureau of stoel. De gemiddelde kamergrootte voor een budgethotel is ongeveer 14 tot 19 vierkante meter.
 • Middenklasse hotels: Middenklasse hotels bieden meer ruimte en voorzieningen dan budgethotels, met kamers die doorgaans variëren van 23 tot 33 vierkante meter. Deze kamers kunnen extra voorzieningen hebben, zoals een minibar, een zitgedeelte en een grotere badkamer.
 • Luxehotels: Luxehotels bieden de meest ruime en goed uitgeruste accommodaties, met kamers variërend van 37 tot 56 vierkante meter of meer. Deze kamers kunnen beschikken over hoogwaardige meubels, een apart zitgedeelte, een balkon of terras en een grote badkamer met luxe toiletartikelen.
 • Boutique hotels: Boutique hotels zijn doorgaans kleiner, met kamers die variëren van 14 tot 37 vierkante meter. Deze hotels hebben vaak een unieke inrichting en gepersonaliseerde service, met voorzieningen die een kleine bar of restaurant, een fitnesscentrum en een gratis ontbijt kunnen omvatten.
 • Resorts: Resorts bieden een scala aan accommodaties, van standaard hotelkamers tot privévilla's en suites. Kamers in resorts kunnen variëren van 33 tot 56 vierkante meter voor standaardkamers, met grotere suites en villa's variërend van 74 tot 139 vierkante meter of meer.

Het is belangrijk op te merken dat dit ruwe schattingen zijn en aanzienlijk kunnen variëren, afhankelijk van het specifieke hotel en de locatie. Daarnaast zijn er veel andere factoren die de grootte van hotelkamers kunnen beïnvloeden, zoals lokale bouwvoorschriften en bestemmingsplannen, marktvraag en de doelgroep van het hotel.

De impact van hotelkamergrootte op belangrijke prestatie-indicatoren

Hotelkamergrootte kan een impact hebben op verschillende belangrijke statistieken voor een hotel. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Bezettingsgraad: De grootte van een hotelkamer kan van invloed zijn op het aantal gasten dat comfortabel in een kamer kan verblijven. Over het algemeen kunnen grotere kamers meer gasten herbergen, wat de bezettingsgraad van het hotel kan verhogen. Hogere bezettingsgraden kunnen de inkomsten verhogen en mogelijk EBITDAR verbeteren.
 • Gemiddelde dagelijkse tarief (ADR): De grootte van een hotelkamer kan ook invloed hebben op het ADR, dat is het gemiddelde tarief dat per kamer per dag wordt berekend. Grotere kamers zijn doorgaans duurder dan kleinere kamers, dus hotels met grotere kamers kunnen een hoger ADR hebben. Het hotel moet echter ook rekening houden met de doelmarkt en lokale concurrentie bij het vaststellen van kamerprijzen. Een hoger ADR kan de inkomsten verhogen en mogelijk EBITDAR verbeteren.
 • Omzet per beschikbare kamer (RevPAR): RevPAR is een belangrijke statistiek voor hotels die zowel bezettingsgraden als ADR in overweging neemt. Grotere kamers kunnen potentieel de RevPAR verhogen door meer gasten te huisvesten en hogere tarieven te vragen.
 • Brutowinst per beschikbare kamer (GOPPAR): GOPPAR is een winstgevendheidsstatistiek die rekening houdt met de totale inkomsten en uitgaven van een hotel. Het wordt berekend door de totale hoteluitgaven af te trekken van de totale hotelinkomsten en vervolgens het resultaat te delen door het totale aantal beschikbare kamers.
 • Gasttevredenheid: De grootte en indeling van een hotelkamer kan van invloed zijn op de tevredenheid van gasten. Gasten kunnen zich benauwd of oncomfortabel voelen in kleinere kamers, terwijl grotere kamers een luxere ervaring kunnen bieden. Het is echter belangrijk op te merken dat gasttevredenheid wordt beïnvloed door veel andere factoren naast kamerformaat, zoals netheid, voorzieningen en klantenservice. Het verbeteren van de gasttevredenheid kan leiden tot hogere bezettingsgraden, ADR en uiteindelijk verbeterde EBITDAR.

Het is belangrijk voor hotels om een balans te vinden tussen kamerformaat en andere belangrijke statistieken, zoals gasttevredenheid en operationele kosten, om winstgevendheid te optimaliseren en gasttevredenheid te waarborgen. Hoewel grotere kamers potentieel inkomsten en bezettingsgraden kunnen verhogen, kunnen ze ook operationele kosten verhogen, zoals schoonmaak en nutsvoorzieningen, wat EBITDAR kan beïnvloeden. Daarnaast moeten hotels rekening houden met de voorkeuren en behoeften van hun doelmarkt bij het ontwerpen en vermarkten van hun kamers.

Subscribe to our newsletter

Subscribe for cutting-edge hotel technology updates, and the newest trends shaping the hotel landscape. Don't miss out on valuable insights — join our community today.

Thanks for joining our newsletter.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Checklist Icon - AI-Tech X Webflow Template
Join 1,000+ subscribers
Follow us on LinkedIn for the latest industry news and product updates.

Hotelkamerprijzen en Kamergrootte

De grootte van een hotelkamer kan invloed hebben op de kamerprijzen. Over het algemeen zijn grotere kamers duurder dan kleinere, maar de prijsstelling hangt ook af van factoren zoals locatie, voorzieningen en concurrentie. Hier zijn enkele manieren waarop hotels hun prijsstrategie kunnen optimaliseren op basis van kamergrootte:

 1. Marktonderzoek: Hotels moeten hun doelmarkt onderzoeken om te bepalen wat men bereid is te betalen voor verschillende kamergroottes. Door de voorkeuren en het gedrag van hun doelmarkt te begrijpen, kunnen hotels hun kamers effectiever prijzen om de omzet te maximaliseren.
 2. Concurrentieanalyse: Hotels moeten de prijzen van concurrenten analyseren om te bepalen hoe hun prijsstrategie zich verhoudt. Als een hotel grotere kamers heeft dan zijn concurrenten, kan het mogelijk een premium prijs vragen, maar als de prijzen te hoog zijn, kan dit leiden tot lagere bezettingsgraden.
 3. Dynamische prijsstelling: Zoals eerder vermeld, kunnen hotels dynamische prijsstelling gebruiken om kamerprijzen aan te passen op basis van vraag en beschikbaarheid. Door prijsalgoritmen te gebruiken, kunnen hotels hun kamerprijzen optimaliseren om de omzet te maximaliseren en toch aantrekkelijk te blijven voor hun doelmarkt.
 4. Kamerconfiguratie: Hotels kunnen hun kamers configureren om verschillende groottes aan te bieden en zo verschillende segmenten van hun doelmarkt aan te spreken. Grotere kamers zijn bijvoorbeeld ideaal voor gezinnen of zakenreizigers, terwijl kleinere kamers beter geschikt kunnen zijn voor soloreizigers of budgetbewuste gasten. Door een reeks kamergroottes aan te bieden, kunnen hotels hun prijsstrategie optimaliseren om verschillende segmenten van hun doelmarkt aan te spreken.
 5. Speciale aanbiedingen en promoties: Hotels kunnen speciale deals en promoties aanbieden voor grotere kamers tijdens perioden van lage vraag om gasten aan te trekken en omzet te genereren. Hotels kunnen bijvoorbeeld korting bieden op grotere kamers voor gasten die van tevoren boeken of voor een langere periode verblijven.

Het optimaliseren van hotelkamerprijzen op basis van kamergrootte vereist een strategische aanpak die rekening houdt met marktonderzoek, concurrentie, dynamische prijsstelling, kamerconfiguratie en speciale aanbiedingen en promoties. Door hun kamers effectief te prijzen, kunnen hotels hun omzet en winstgevendheid maximaliseren en toch voldoen aan de behoeften en voorkeuren van hun doelmarkt.

Er is enig bewijs dat suggereert dat er mogelijk een niet-lineaire relatie bestaat tussen de grootte van hotelkamers en de kamerprijzen. Onderzoek heeft aangetoond dat hoewel grotere kamers over het algemeen duurder zijn dan kleinere, er een punt kan zijn waarop een toename van de kamergrootte niet langer een hogere prijs rechtvaardigt.

Een door STR uitgevoerd onderzoek naar hotelkamerprijzen en bezettingsgraden in de Verenigde Staten wees uit dat, hoewel grotere kamers hogere prijzen opleveren, de relatie tussen kamerformaat en prijs niet altijd lineair is. In sommige gevallen kan er een punt zijn waarop een toename van de kamergrootte niet resulteert in een significante prijsstijging.

Een andere studie, gepubliceerd in het Journal of Hospitality and Tourism Research, vond dat er mogelijk een niet-lineaire relatie bestaat tussen kamerformaat en prijs in de markt voor luxehotels. Deze studie analyseerde gegevens van luxehotels in New York City en vond dat hoewel grotere kamers over het algemeen duurder zijn, er een punt was waarop een toename van de kamergrootte niet resulteerde in een evenredige prijsstijging.

Hoewel er meer onderzoek nodig is om de relatie tussen hotelkamergrootte en prijsstelling volledig te begrijpen, is er enig bewijs dat suggereert dat de relatie niet altijd lineair is. Dit benadrukt het belang van het zorgvuldig analyseren van marktvraag en consumentenvoorkeuren bij het vaststellen van kamerprijzen.

Conclusie

Samenvattend, hoewel de grootte van hotelkamers een essentiële factor is in de tevredenheid van gasten, is het slechts een van de vele aspecten die bijdragen aan de algehele ervaring van een gast. Grotere hotelkamers worden doorgaans geassocieerd met hogere tevredenheidsniveaus. Desalniettemin is het cruciaal voor hoteleigenaren om een balans te vinden tussen het bieden van comfortabele accommodatie en het waarborgen van winstgevendheid. De relatie tussen hotelkamergrootte en gasttevredenheid is gecompliceerd en veelzijdig, met andere factoren zoals indeling, voorzieningen en prijsstelling die ook een rol spelen. Hotelkamergroottes kunnen aanzienlijk variëren afhankelijk van de locatie, het type hotel en de specifieke behoeften van de doelclientèle.

Referenties

 1. STR. (2017). “STR: Grotere hotelkamers zijn niet altijd beter.” Hotel News Resource.
 2. Ryu, K., Han, H., & Kim, T. H. (2008). De relaties tussen het algemene beeld van snelle, informele restaurants, waargenomen waarde, klanttevredenheid en gedragsintenties. International Journal of Hospitality Management, 27(3), 459-469.
 3. J.D. Power. (2019). 2019 Noord-Amerika Hotel Gasttevredenheidsindex (HIS).
 4. Akinlabi, B. O., Ayoade, F. O., Akinlabi, E. T., & Ogunyemi, B. (2019). Hotelkamerprijsbepaling gebaseerd op dynamisch prijsmodel met niet-lineaire programmeringsmethode om inkomsten te maximaliseren. Journal of Hospitality and Tourism Research, 43(6), 839-867.

Frequently Asked Questions

01

Bestaat er een direct verband tussen de grootte van hotelkamers en de tevredenheid van gasten?

Hoewel grotere hotelkamers over het algemeen samengaan met een hogere tevredenheid van gasten, is dit geen absolute regel. Tevredenheid hangt ook af van andere factoren zoals de indeling van de kamer, voorzieningen en de algehele kwaliteit van de service. Dus hoewel de grootte van de kamer een belangrijke factor is, maakt het deel uit van een breder plaatje dat de ervaringen van gasten vormt.

02

Hoe groot is een gemiddelde hotelkamer?

De grootte van een gemiddelde hotelkamer verschilt wereldwijd, afhankelijk van de regio en het type hotel. In Noord-Amerika is de gemiddelde grootte van een hotelkamer in een middenklasse hotel ongeveer 30 vierkante meter, terwijl in Europa dit gemiddeld ongeveer 20 vierkante meter is. Luxehotels bieden vaak grotere kamers, variërend van 28 tot 56 vierkante meter of meer, afhankelijk van de locatie en het specifieke hotel.

03

Kan de grootte van hotelkamers invloed hebben op de winstgevendheid van een hotel?

Ja, de grootte van de kamer kan een aanzienlijke impact hebben op de winstgevendheid van een hotel. Grotere kamers kunnen vaak hogere tarieven vragen, wat mogelijk de omzet verhoogt. Er moet echter een balans worden gevonden, aangezien grotere kamers ook hogere onderhoudskosten betekenen. De sleutel is het afstemmen van de kamergroottes op de voorkeuren van de doelmarkt en het efficiënt gebruik van ruimte om zowel de tevredenheid van gasten als de winstgevendheid te maximaliseren.